torstai 22. helmikuuta 2024

Rally-tokokisat 10.2.2024

Itä-Helsingin Agilityharrastajien halli vaihtui hetkeksi ”sileiden lajien” harrastajien näyttämöksi, kun helmikuisena viikonloppuna järjestettiin ensin lauantaina rally-tokokilpailu ja heti perään sunnuntaina tottelevaisuuskoe (TOKO). Hallia valmisteltiin koerupeamaan jo perjantai-iltana, kun agilityesteet siirrettiin pois kisakentältä ja tilalle rakennettiin rally-tokon mittojen mukainen kisakenttä. Lauantaina ensimmäiset talkoilijat olivat paikalla pian aamuseitsemän jälkeen, jotta kaikki saatiin valmiiksi ennen kisaajien saapumista. Koepäivä sujuikin kokonaisuudessaan hyvin aikataulussa ilman turhaa kiireen tuntua, kun reippaat talkoilijat hoitivat kukin oman tonttinsa hymyssä suin. Kisaajilta tulikin mukavaa palautetta, että tunnelma kisapaikalla oli ollut rento ja kannustava ja kaikki järjestelyt sujuivat erinomaisesti. Iso kiitos siis kisaa järjestämässä olleille talkoilijoille, kaiken etukäteishomman näppärästi hoitaneelle vastaavalle koetoimitsijalle Krista Heikkiselle ja etenkin kisan tuomaroineelle Raili Sonninen-Korhoselle!

Kisapäivän aloittivat mestariluokan koirakot. Tuomarimme oli suunnitellut vauhdikkaan radan, joka sisälsi mm. putken ja kolmen esteen sarjahypyn. Radassa oli ehkä vähän odotettuakin enemmän haastetta, eikä tuloksia tullut ilmaiseksi. Toimistossa kirjattiinkin hieman tavanomaista enemmän nollatuloksia tällä kertaa. Kehän laidalta oli kuitenkin mukavaa seurata iloisesti heiluvia häntiä ja koiriaan kauniisti kannustavia ohjaajia, aivan tuloksesta riippumatta. Tällä kertaa tuomarinpalkinnonkin perusteluihin kuului iloinen kontakti ja yhteistyö, eikä niinkään täydellinen tekniikka tai suoritus.

A white paper with black text

Description automatically generated

MES-luokan rata haastoi kisaajia monessa kohtaa

MES palkitut
 
Voittaja ja avoimessa luokassa hypyt vähenivät, mutta jo mestariluokkalaisten taitoja koetellut ihana houkutus pysyi kentällä – ehkä monen ohjaajan kauhuksi ja koiran ihastukseksi. Houkutus koetteli kaikkia koiria tasapuolisesti, koska kentällä oli leikkeihin innostavan karvalelun lisäksi purkillinen kovin tuoksuvaa märkäruokaa. Vaikka moni nenä nuuski ilmaa, yllättävän harva koira lankesi houkutukseen!

A white paper with black text

Description automatically generated

VOI palkitut

Koirien seuraamisosaamista koeteltiin pitkällä seuraamispätkällä, kun sekä voittajan että avoimen luokan radoilla oli peräjälkeen houkutus ja edes takaisin pujottelu. Rally-tokossa pitkät seuraamispätkät voivat olla koiralle haastavia, koska kenttä on pullollaan häiriöitä tehtäväkylteistä tötteröihin - tai kuten tälläkin kertaa - houkutustehtävän lelu ja ruoka ja monia koiria innostava hyppyeste. Hyvä motivaatio seuraamiseen ja oikea seuraamistekniikka sekä ohjaajan oikealla että vasemmalla puolella on siis rallytokokoiralle tärkeä taito!

Kuvassa voi olla sinipiirros, kartta, pohjapiirros ja teksti


AVO palkitut

Päivän viimeisenä luokkana starttasi alokasluokka. Mukana oli ilahduttavan suuri määrä ensikertalaisia kisaajia! Ennen alokasluokan aloittamista saikin tuomarimme siis mitata melkein puolet luokan koirista ja vahvistaa uudet kilpailukirjat. Alokasluokassa nähtiin aivan hurjan hienoja suorituksia. Kärkisijat ratkaisikin tällä kertaa koirakoiden nopeus, sillä kolme parasta koirakkoa oli saavuttanut saman pistemäärän.

Kisakirjan varmennus vaatii mittauksen, joka suoritetaan ennen ensimmäistä kisasuoritusta

A white paper with black text

Description automatically generated

ALO palkitut

Päivän aikana jaettiin myös muutama koulutustunnus kolmannen hyväksytyn tuloksen luokassaan saavuttaneille koirakoille. Pisteitä laskiessa ja kilpailukirjoja tarkastaessa on aina ilahduttavaa, kun pääsee kirjaamaan sinne konkreettisen merkinnän koirakon tekemästä työstä. Toivottavasti jokainen kisaaja osaa arvostaa omia saavutuksiaan, tulivatpa ne helpolla tai pitkän sinnikkään yrittämisen tuloksena. Talkoohommien ohessa kehittelimme myös ajatusta uusista palkintokategorioista. Miten olisi vaikka ”Sihteerin suosikki” koirakolle, joka jonka yhteistyö sykähdyttää tuomarinsihteeriä erityisesti? Tai ”Toimiston lemppari” koiralle, jonka rallittelu radalla voittaa puolelleen kisan toimistotyöntekijöiden sydämet? Tällä kertaa Toimiston lemppari -palkinto olisi mennyt valloittavalle pumille, jonka iloinen olemus ja vauhdissa heiluvat pörrökorvat aiheuttivat ihastunutta huokailua ja pohdintaa, voisimmeko kaapata koiran loppupäiväksi toimistoon apulaiseksi. Toimiston suosikki oli otsikkokuvan pumi, kujaava Jenni Punttila.

Kisojen sponsorit Apteekki, Verman ja Robur

Teksti Jenni Punttila, kuvat Krista Heikkinen (muut paitsi otsikkokuva)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti