keskiviikko 16. marraskuuta 2022

I-HAH rally-tokokilpailut 12.11.2022

I-HAH järjesti kaikkien luokkien rally-tokokilpailut marraskuisena lauantaina Hakkilan hallilla. Kilpailijoita hemmoteltiin mukavan keinonurmen ja valoisan tilan lisäksi mahdollisesti loppusyksyn hienoimmalla säällä: +15 °C ja auringonpaistetta koko päivän! Onneksi kisoissa oli niin mukava tunnelma, että ketään ei tainnut liiemmin harmittaa viettää päivää sisätiloissa.

Kilpailun tuomarina toimi kokenut Anna Klingenberg, jonka johdolla kisapäivä sujuikin varsin vauhdikkaasti ja varmasti aikataulussa. Päivän ratojenkin teemana taisi olla vauhdikas lähtö, sillä ylemmillä luokilla rata alkoi kahdella hypyllä ja heti niiden perään monille koirille varsin kiihdyttävillä pyörimistehtävillä. Päivän aikana nähtiin silti paljon hienoja onnistumisia. 

 

Itse talkoilin koko päivän jälleen tuomarinsihteerinä, joka on varsinainen aitiopaikka rallytokokilpailuihin. Sen lisäksi, että pääsee näkemään kaikki suoritukset keskeltä rataa, saa samalla reaaliaikaisen selostuksen kunkin koirakon virhepisteiden kertymisestä. Monesti tuomarit vieläpä selittävät sihteerille pisteytyksen perusteita ja mitkä asiat ovat tyypillisesti ohjaajille tai koirille hankalia. Jos haluaa oppia rallytokon säännöt ja koirakoiden yleisimmät virheet, kannattaakin hakeutua kisoihin tuomarinsihteeriksi. Toki sihteerin hommassa kannattaa olla jo valmiiksi jonkunlainen käsitys mitä arvostelukaavakkeisiin täytetään, mutta tuomari Annan sanoin: sihteerinä pärjää jos osaa kirjoittaa sanelusta.

 

Mukavaa on myös ollut huomata, että tuomarit ovat aidosti kisaajan puolella. He iloitsevat hienoista yksityiskohdista muuten ehkä vähän oppirahoiksikin menneillä radoilla ja tuntuvat aivan aidosti olevan pahoillaan, jos joutuvat hylkäämään muuten hyvän ratasuorituksen jonkun sääntörikkeen takia. Yllättävän monesti kisoissa tulee hylkäyksiä joko koiralla olevien vääränlaisten varusteiden takia, tai kun ohjaajan takataskusta näkyy vaikka palkkalelun kulma. Monella tuntuu myös se käsi menevän melkein vaistomaisesti taskuun heti maalikyltin jälkeen kun omat ajatukset ovat jo sen parhaan kisakaverin palkkaamisessa. Näissäkin kisoissa ainakin pari koirakkoa sai valitettavan hylkäyksen kun ohjaaja oli tunkenut talutushihnan tai lelun vähän huolimattomasti taskuun. Hyvänä vinkkinä voisikin olla laittaa hihna vetoketjulliseen taskuun radan ajaksi.


VOI sijoittuneet

 

MES sijoittuneet

AVO sijoittuneet

ALO sijoittuneet

Kisan kaikki tulokset ovat linkin takana

Kiitokset mukavasta kisapäivästä tuomarille, kaikille I-HAH:in talkoilijoille sekä tietenkin kisaajille unohtamatta tuttuja palkintosponsoreita. 

ROBUR, Apteekki tuotesarja, Verman Minisun, Yliopiston Apteekki

 


Näissä kisoissa ainakin toteutui rally-tokon perusajatus koiran ja ihmisen iloisesta yhteistyöstä ja kaikenlaisten koirakoiden mukavasta yhteisestä tekemisestä. Vaikka kilpailuihin tullaan kilpailemaan ja hakemaan sitä omaa parasta suoritusta ja joskus tulee väkisinkin myös epäonnistumisia, niin kaikki kilpailijat kiittivät koiriaan todella kauniisti radan jälkeen ja kentän laidalla näkyi vain iloisia ilmeitä ja tyytyväisiä koiria. 

 

Tervetuloa uudestaankin kisaamaan I-HAH:lle!

 

Seuraavat I-HAHin rally-tokokisat ovat Hakkilan hallissa lauantaina 21.1.2023


Teksti: Jenni Punttila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti