keskiviikko 3. elokuuta 2022

I-HAHin Nollat kiikarissa -agilitykilpailut 30.7. - 31.7.2022

Nollienmetsästyslauantai 30.7.2022

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestettiin I-HAHin ”Nollat kiikarissa” 3-luokkien agilitykilpailut
Vantaalla Hakkilan agilityhallillamme. Näissä kilpailuissa monella koirakolla oli mahdollisuus kerätä viimeisiä puuttuvia SM-kilpailuihin oikeuttavia tuloksia. Lisäksi viikonlopun aikana eniten nollia tehneelle koirakolle joka säkäluokassa oli tarjolla ”Nollat Kiikarissa cup” -voitto, jonka palkintona oli ilmaiset startit I-HAHin agilitykilpailuihin loppuvuodeksi. Haastavista radoista huolimatta pääsimme seuraamaan myös onnistumisia. 

Tässä blogissa kerron kisatyöntekijän näkökulmasta lauantain tunnelmista.

Lauantaiaamun aloittivat pikkumaksit ja maksit Arto Laitisen tuomaroimilla kahdella agilityradalla ja
hyppyradalla. Luokissa oli kilpailemassa noin parikymmentä koirakkoa luokkaa kohden, ja haastavista
radoista huolimatta jokaiselta radalta löytyi ainakin muutamia nollan tekijöitä. Erityisesti iloitsimme, kun
maksien ensimmäisellä agilityradalla erittäin nopealla nollalla radan voittivat I-HAHia edustavat bordercollie Juno ja Nina Borgelin. Tällä suorituksella he saivat itselleen samalla myös agilitysertin.


Aamun hyppyradalla erityisen haasteelliseksi osoittautuivat kepit: sisäänmeno oli vauhdikas
umpikulma,  jonka vieressä oli putkiansa. Sisäänmenon selvitettyään koirien piti vielä pujotella seinää kohden kepit loppuun. Myös tällä radalla pääsimme seuraamaan I-HAHilaisen menestystä, kun Noora Mäkelä-Salmi ohjasi rohkeasti koiraansa luottaen Jippi-aussinsa upeasti haastavien kiemuroiden läpi virheettömällä ja sujuvalla suorituksella. Lopputuloksissa he sijoittuivat toisiksi.

Iltapäivällä tuomari vaihtui Anne Saviojaan ja vuorossa oli yksi hyppyrata ja kaksi agilityrataa medeille,
mineille ja pikkumineille. Luokat eivät olleet näissäkään kokoluokissa isoja: medeissä kisaamassa oli noin 20 koirakkoa, mineissä noin 10 koirakkoa ja pikkumineissä vain kolme koirakkoa. Näillä radoilla pääsimme seuraamaan vauhdikkaita ja rohkeita ohjauksia sekä iloista kannustusta katsomosta. Anne oli selvästi koirien mielestä mielekäs tuomari, sillä useampikin koira kävi iloisesti häntä tervehtimässä kesken radan. Tällaiset kommellukset luovat kisapäivään sellaista tunnelmaa, että agility ei ole niin vakavaa!

Annen ensimmäinen hyppyrata oli vauhdikas ja virtaava rata. Nollatuloksia saatiin tältä radalta hyvin: noin puolet koirakoista kaikissa kokoluokissa onnistuivat suorittamaan sen virheettömästi ihanneajassa. Tältä radalta teknisesti katsojan näkökulmasta mieleen jäi kohta, jossa koiran näkökenttään osui radalla
pituuseste sivusta päin. Jos ohjaaja ei ollut tarkkana, koira saattoi käydä tuon pituuden sivusuunnasta
hyppäämässä. Tällaisten ei niin ilmeisten ansaesteiden huomaaminen rataan tutustumisessa ei ole aina
ihan helppoa. Hyppyradalta oman seuramme edustajista sujuvia nollia taituroivat medeissä cockerspanieli
Odile ja Anna Pekkala
(sij. 5/19) sekä kromfohrländer Nopsa ja Heli Kuronen, jotka myös voittivat radan.  Myös mineissä voitto meni I-HAHin edustajille, kun kääpiövillakoira Sylvi ja Johanna Kauppinen tekivät radan nopeimman nollatuloksen.

Annen ensimmäisellä agilityradalla näytti olevan hieman enemmän haasteita, joka heijastui myös tuloksiin.  Koirakoiden taitoja testasivat ainakin radan alun vauhdikas kepeille meno pituuden kautta sekä seinää kohden sijoitettu keinu. Myös puomin alle sijoitetut putket houkuttelivat joitakin koiria putkiansoihin.  Virheettömiä ratoja onnistuttiin tekemään lopulta vain medeissä kaksi kappaletta ja mineissä yksi. Myös aiemmalla radalla onnistuneet I-HAHin edustajat kromfohrländer Nopsa ja Heli Kuronen suorittivat radan puhtaasti ja sijoittuivat tällä radalla toiseksi. Mineissä ainoan nollatuloksen tekivät myös I-HAH:laiset parsonrusselinterrieri Aurus ja Paula Kuikka saaden agilitysertin.

Päivän viimeisellä agilityradalla saatiin taas enemmän nollatuloksia. Tämä rata testasi edelleen koirien putki-puomi erotteluita ja loiva käännös puomilta testasi sekin koirien osaamista. Medit taituroivat
yhteensä seitsemän nollatulosta. I-HAHlaisia nollantekijöitä olivat tällä radalla cockerspanieli Odile ja Anna Pekkala (sij. 4/18) sekä espanjanvesikoira Arpa ja Maija Mäkelä (sij. 7/18). Mineissä ja pikkumineissä tältä radalta saatiin yhdet virheettömät suoritukset.


Meillä I-HAHilla on Hakkilassa todella hyvät mahdollisuudet harjoittelulle talvikaudella. Kaksi isoa hallia ovat talvella lämpimiä ja niissä on yhteensä kolme treenikenttää: kaksi pienempää ja yksi iso. Näissä kilpailuissa pääsin näkemään myös, miten tilamme muuntautuvat kilpailupaikaksi. Toisessa hallissa oli tilava lämmittely- ja häkkialue, ilmoittautuminen ja buffet. Tästä hallista oli myös kulku toisen hallin puolelle, jossa varsinaiset kisaradat olivat. Kisaradan pääsi siis suorittamaan aika rauhallisesti, kun odottavien ja lämmittelevien koirakoiden häly oli toisessa hallissa. Kilpailukentän muoto oli neliö, mutta vauhdikkaita ja virtaavia ratoja olivat tuomarit mahtuneet sinne suunnittelemaan.

Maksien hyppyradalta eteenpäin saimme pyörimään myös kilpailuiden livestreamin, joka pyöri Facebook-
livenä. Vanhoja striimejä voi halutessaan käydä edelleen katsomassa: ne löytyvät mm. Nollat Kiikarissa -
agiltykilpailuiden Facebook-tapahtumasta
ja löytyvät myös yleisen ”Itä-Helsingin Agilityharrastajat ry”
sivuston kautta Facebookissa.Kisojamme oli sponsoroimassa pääsponsorimme Roburin lisäksi Verman, Apteekki-tuotesarja sekä Orkla.
Kisapäivä sujui ilman suurempia kommelluksia ja talkoolaisille oli tarjolla hyvät talkooeväät omassa
taukopaikassa. Päivän tarkemmat tulokset löytyvät täältä.

Kiitos kaikille kisaajille ja talkoolaisille ja onnittelut vielä kaikille sijoittuneille ja muuten suorituksiinsa
tyytyväisille!

Emilia Välttilä

Nollat kiikarissa sunnuntai 31.7.2022

Pienemmät kokoluokat XS-M kisasivat sunnuntaina aamupäivän Arton radoilla. Ennen isompiin koiriin
siirtymistä nähtiin muun musassa jännittävä uusintakierros minien hyppyradalla, kun Tiina Linna ja shetlanninlammaskoira Sam sekä Marjaana Hirviniemi ja kääpiösnautseri Minco suorittivat nollaratansa täsmälleen samassa ajassa 32,58 ja joutuivat tiukkaan kaksintaisteluun voitosta.  I-HAHin Jaija (Marjaana) lunasti lopulta Mincon kanssa radalta voiton ja koirakko sai muutenkin onnistuneesta kisapäivästä mukaansa palkintojen lisäksi hyppy-sertin.


Sunnuntai-iltapäivään Anne Savioja oli tehnyt pikkumakseille ja makseille kolme kurvikasta rataa. Tiukoista esteväleistä näytti selviävän parhaiten maltillisella vauhdilla ja vahvalla kehollisella ohjauksella. Mukavasti löytyi kisakoirissa rotukirjoa ja vähemmistörodut pärjäsivät hienosti bortsujen joukossa.
Tunnelma Hakkilassa oli jälleen iloinen ja leppoisa, vaikka päivä vähän venyi suunnitellusta aikataulusta.
 

Kisaajilla säilyi työrauha, kun odottaville koirakoille oli oma hallinsa. Kentän laidalta tuli kisaajille kuitenkin paljon positiivista tukea, kannustusta ja riemukkaita aplodeja hyvistä suorituksista.
Myös sää suosi viikonloppuna, oli kesäisen lämmintä, muttei läkähdyttävää. Hyvin näyttivät koirat jaksavan vielä cupin viimeisetkin radat. 

Kisaajilta tuli jälleen kiitosta sujuvista kisoista ja mukavasta tunnelmasta eli hyvin näyttää uusi halli pysäköintialueineen toimivan kisapaikkana.  Sunnuntain tulokset ovat linkin takana.

Katri Kannisto

Viikonlopun Cup-voittajiksi selviytyivät :
Pikkuminit Kati Koskinen ja Jesse (3 nollatulosta)
Minit Johanna Kauppinen ja Sylvi (3 nollatulosta)
Medit Petra Suurkari ja Mysli (5 nollatulosta)
Pikkumaksit Taija Salokannel ja Ilo (2 nollatulosta)
Maksit Maija Anttolainen ja Maj-Lis (3 nollatulosta)
Onnea voittajille! 
Mineissä ja pikkumakseissa voittaja ratkottiin sijoituspisteillä. Johannalla ja Sylvillä ratkaisivat sijoitukset 1., 2. ja 1. ja Taijalla ja Ilolla kaksi 1. sijoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti