maanantai 22. elokuuta 2022

Kisatunnelmia Rally-tokon SM-kilpailuista

Rally-tokon SM-kilpailut 2022 pidettiin 20.–21.8. Ylöjärvellä Rally-tassut KK ry:n järjestämänä Koirakoutsiareenalla. Lauantaina kisattiin mestariluokan karsinta ja alokasluokka. Sunnuntaina vuorossa oli avoin ja voittajaluokka sekä päivän huipennuksena mestariluokan finaali.

I-HAH lähetti kisaan joukkueen, jossa oli

Oona Paltola ja Helmivuoren Pohjantähti, "Rico", AVO

Oona Paltola ja Kariluodon Corona Borealis, "Neela", ALO

Katri Ristimäki ja Tending Impulse, "Hippa", VOI.

Lisäksi Katrin toinen koira Uno osallistui yksilökisaan mestariluokassa. Mestariluokkaan otetaan 60 koirakkoa, jotka hakevat kisaan etukäteen neljällä parhaalla tuloksellaan, jotka on saavutettu edellisten SM-kisojen jälkeen. Suomen parhaimmiston taso mestariluokassa on korkea ja SM-kisaan mukaan pääseminen vaatii hyviä tuloksia ja paljon treeniä.

Kisapaikka

Koirakoutsiareena tarjosi hyvät puitteet SM-kisalle. Hallin kaksi erillistä kenttää eri luokille olivat melko häiriöttömiä, yleisö oli vain yhdellä puolella kisarataa. Voittajaluokassa ja mestariluokassa, joissa itse kisasin, yleisö seurasi suorituksia hiljaisuudessa ja radan jälkeen kaikille taputettiin.

Sää oli todella lämmin ja koirille oli tuotu uima-altaita viilennystä varten. Koirat odottivat vuoroaan aurinkosuojapeitteillä varustetuissa autoissa häkeissä, telttoja alueelle ei ollut mahdollista pystyttää. Aivan kisapaikan vierestä alkoi metsä, mikä tarjosi hyvät puitteet koirien ulkoiluttamiseen. Paikalla oli myös myyntikojuja sekä buffet, josta sai ostaa keittoa lounaaksi molempina päivinä. Kisoista oli etäyleisölle seurattavissa livestream sekä tulokset päivittyvät tuloslistaan pian suoritusten jälkeen.

Lauantai: alokasluokka ja mestariluokan karsinta

Alokasluokassa oli paljon hienoja suorituksia, suurin osa sai koulutustunnuksen RTK1 - viimeistä alokasluokan koetta oli selvästi säästetty SM-joukkuetta varten. I-HAH:in joukkueen Oona ja Neela saivat 88 pistettä sekä hekin koulutustunnuksen RTK1. Alokasluokassa oli 46 koiraa, joista kaksi koirakkoa ylsi täyteen sataan pisteeseen.

Kaksipäiväisessä mestariluokassa ratkotaan suomenmestaruus kahden radan perusteella, muiden luokkien koirat ovat osana joukkueita. Lauantaina kisattiin karsinta, josta 20 parasta pääsi finaaliin. Tänä vuonna karsintaraja finaaliin pääsyyn asettui 95 pisteeseen. Pääsimme juuri 95 pisteellä jatkoon. Menetimme kolme pistettä, kun Uno hieman niiasi takajalkoja sivulla peruutuksessa, onneksi finaalipaikka ei kuitenkaan jäänyt siitä kiinni. Aikataulut olivat kisaajaystävälliset: sunnuntain finaaliin ilmoittauduttiin jo heti lauantai-iltana ja klo 14.30 alkavaan finaaliin riitti tulla paikalle klo 14 mennessä. Viime vuonna finalistit ilmoittautuivat sunnuntaiaamuna ja rataantutustuminen oli siitä noin kuuden tunnin kuluttua.

Sunnuntai: avoin ja voittajaluokka sekä mestariluokan finaali

Avoimessa luokassa moni sai RTK2-koulutustunnuksen. Täysiä sadan pisteen ratoja nähtiin vain yksi, luokassa oli 49 koirakkoa. Oona ja Rico saivat avoimen luokan radalta 71 pistettä, mikä oikeutti tulokseen ja koulutustunnukseen RTK2.

I-HAH joukkue

25 koirakon voittajaluokassa taso oli vaihteleva ja tässäkin luokassa oli vain yksi sadan pisteen rata, joka oli minun ja Hipan suoritus. Voitimme luokan! Olin säästellyt viimeistä voittajaluokan koepaikkaa juuri SM-kisaan siinä toivossa, että pääsisin joukkueeseen. Saimme siis myös koulutustunnuksen RTK3. Oli hienoa onnistua arvokisassa ja vieläpä voittaa! Hippa oli radalla hyväntuulinen ja se vastasi hyvin radan jälkeen sosiaaliseen palkkaan, mikä oli itselleni tärkeää yhteistyössä herkän koiran kanssa.

Katri ja Hippa

SM-kisat huipentuivat sunnuntai-iltapäivällä mestariluokan finaaliin. Tänä vuonna radalla nähtiin mm. merkki putken suulla, ihminen houkutuksessa ja pitkä suora putki, jonka jälkeen koiran rintamasuunnan tulisi pysyä suorassa seuruuasennossa. Finaalirataa tuomaroi kaksi tuomaria eri puolilla kenttää, joten suorituksen näkee eri kulmista. Kahden arvostelun keskiarvo muodostaa finaaliradan pisteet.

Uno

Tunnelma kisaajien joukossa oli kannustava ja hyväntuulinen. Suomen parhaimmiston suoritukset olivat hienoja ja tuomareiden tarkkojen silmien huomaamat pikkuvirheet ratkaisivat kärkisijoitukset. Itse en jännittänyt finaalirataa, vaikka pitkä putki ja nopea koira arveluttivatkin. Sain Unon kuitenkin lämmitellessä hyvin auki ja luotin koiran osaamiseen. Saimme 97,5 pistettä finaaliradalta, millä ei aivan yltänyt sijoittumiseen, mutta olin koiran tekemiseen erittäin tyytyväinen! Uno on luotettava ja kokenut kisakaveri, joka ei jännitä ja yrittää parhaansa.

Kannustan seuralaisia rohkeasti hakemaan mukaan seuraavaan joukkueeseen, rally-tokon SM-kisat ovat mukava tapahtuma!

Suomen mestaruuden voitti Csilla Bakos ja belgianpaimenkoira malinois M'Herceg du Clan du Diable, "Ham". Joukkuekisan voitti T-Team Sport Dogs ry.

Kirjoittaja: Katri Ristimäki