torstai 28. huhtikuuta 2016

I-HAH valiot esittäytyvät: Agility- sekä Hyppyvalio Tinka

FIN AVA FI AVA-H 
Cefeus Qatinka II, Tinka
Rotu: Australiankelpie
Syntynyt: 9.8.2009
Ohjaaja: Maria Seppänen

Tinka kotiutui luokseni huhtikuussa 2012 hieman yllättäen. Olin haaveillut toisesta koirasta ja kelpie oli rotuna kiinnostava. Tinkan aiempi omistaja joutui luopumaan 2,5 vuotiaasta Tinkasta ja mielenkiinnosta otin häneen yhteyttä. Muutamien viestien jälkeen sovittiin, että Tinka muuttaa luokseni koeajalle. Sillä tiellä ollaan edelleen eikä päätöstä ole tarvinut katua. Jo seuraavana päivänä Tinkan kotiuduttua lähdettiin alkeiskurssille kokeilemaan miten agility sujuu. Tinka oli edellisessä kodissaan ehtinyt joitakin agility esteitä kokeilemaan, mutta alkeista lähdimme liikkeelle.  Tinka on ollut ensimmäisistä treeneistä lähtien opettavainen koira. Hieman hitaan ja epämotivoituneen pienen koiran jälkeen agility tuntui Tinkan kanssa täysin uudelta lajilta ja jouduin opettelemaan täysin uuden tyylin ohjata – se oli pitkä tie. 

Vuonna 2013 jouduimme pitämään pidemmän tauon ohjatuista treeneistä reilun puolen vuoden Ruotsin visiitin vuoksi. Kesällä 2013 muutettuamme takaisin pääsimme vihdoin treenaamaan tavoitteellisesti Anne Saviojan ryhmään ja syksyllä 2013 I-Hahin kouluttajaryhmään Niina-Liina Linnan oppiin. Syyskuussa 2013 koettiin myös positiivinen Jymy-yllätys kun kisakirjaa hankkiessa Tinka mitattiin mediksi. Onnen kyyneleiltä ei voinut välttyä. Tähän saakka oltiin treenattu maksi esteillä ja jälleen jouduttiin uuden haasteen eteen, sillä medikorkeuksien myötä vauhti kasvoi ja koiran ohjaaminen vaikeutui. Annen ja Niinun treenit potkivat meidät ratavalmiiksi koirakoksi ja ensimmäiset pari starttia ehdittiin ottaa vuoden 2013 lopulla. Ykkösluokassa ei kauaa viivytty, sillä kaikki LUVA nollamme saatiin kasaan jo heti tammikuussa 2014. Kolmosiin noustiin helmikuussa yhden päivän kisoissa triplanollalla, joista kaksi oli voittoa ja yksi toinen sija. 

Kolmosluokassa alkoi haasteet, koira alkoi kuumua lähdössä ja radalla juostiin usein molemmat omaan suuntaamme. HYL-prosentti oli vuoden 2014 aikana korkea, mutta mukaan mahtui myös  muutama kolmosten nolla, mukaanlukien ensimmäinen agi- sekä hyppy-SERT

Vuonna 2014 Tinkan kanssa saavutettiin jo paljon,  Tinka oli Itä-Helsingin Agilityharrastajien Vuoden medi 2014 SEKÄ vuoden 2014 Agilitytulokas! Samana vuonna molemmat tittelit. Näiden lisäksi Tinka saavutti sijan 3. SBCAK: vuoden 2014 agilitykoira kisassa, toisen sijan SBCAK:n rotumestaruus kilpailuissa medi-luokassa sekä voitti joukkuepiirinmestaruus kultaa I-Hahin medijoukkueessa vuonna 2014! Upea vuosi kertakaikkiaan. 

Yllä mainittujen kouluttajien lisäksi on päästy treenaamaan monien huippu kouluttajien oppiin, mm. Jenna Caloander, Taneli Ikäheimo, Juha Orenius, Helena Tiainen sekä Maiju Korhonen. Lisäksi matkaan on mahtunut muita upeita kouluttajia joiden treeneistä ollaan päästy nauttimaan muutaman tunnin verran, joilta jokaiselta on saatu matkaan kullan arvoisia neuvoja. Iso kiitos omalle seuralle kouluttajien opettavaisista treeneistä – niiden avulla on päästy pitkälle. 

Toisen agisertinsä Tinka sai toukokuussa 2015. Kesällä 2015 päästiin myös ensimmäistä kertaa osallistumaan SM-kisoihin, sekä joukkueeseen että yksilökisoihin. I-Hah:n joukkue ei tällä kertaa saanut tulosta, mutta Tinka rallatteli näissäkin karkeloissa joukkueen ainoana upean 0-tuloksen. Yksilökisoissa ei sen sijaan tulosta saatu. Kesä huipentui kuin viimeisistä mahdollisista kisoista saatiin voittonolla, jonka siivittämänä päästiin hakemaan kokemusta myös maajoukkue karsinnoista. 

Syyskuussa 2015 oli ensimmäiset kisat joissa Tinkan oli mahdollista vastaanottaa viimeinen agi SERT – ja niinhän me tehtiin. Tinka valioitui seuran omissa kisoissa upealla voitto-nollalla 59 koiran startissa! 

Hyppynollat ovat Tinkan kanssa olleet tiukassa. Toisen hyppysertinsä Tinka sai Sipoon uudessa hallissa 31.1.2016 voitettuaan Janne Karstusen kinkkisen hyppyradan (jonka suorituksesta meinattiin lahjakkaasti myöhästyä, otettiin varsinainen LENTÄVÄ lähtö). Valioitumis serti tulikin melko pian tämän jälkeen, Tampereella 28.3.2016 Salme Mujusen radalta, jossa Tinka jälleen voitti 40 kisakaveriaan. 

Vielä on Tinkan kanssa paljon opittavaa. Tulosvarmuudessa ei todellakaan olla tarvittavalla tasolla, nähtäväksi jääkin saadaanko tarvittavia tuloksia kasaan tulevan kesän arvokisoja ajatellen. Tinka on kuitenkin ollut opettavainen harrastuskaveri, parempaa ei olisi voinut toivoa. Toivon että päästään nauttimaan yhteisestä tekemisestä sekä treenien että kisojen parissa vielä pitkään. 




- Tinkan onnellinen omistaja & ohjaaja Maria

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Vuoden 2015 koirat ja tokoa Kivikossa

Lauantaina 23.4.2016 kokoonnuttiin Tattarisuon halliin I-HAH:n kevätkokoukseen. Esityslistalla olivat sääntöjen mukaiset asiat ja saimme  myös kuulumisia talven aikana perustetusta Kivikon Koiraurheilukeskus Oy:stä.  

Herkullisten piirakoiden kyytipojaksi saatiin sittenkin kahvia vaikka keittimen suppilot olivat Kivikossa. Purukahvin teko onnistui keittimellä, kun kannun pohjalle mitattujen purujen päälle annettiin koneen valuttaa kuumaa vettä. 
Vuoden koirakisojen tulokset julkaistiin myös kokouksessa. 

Vuoden 2015 agility mini
1    Paula Ropponen ja Elvis  245 p.
2   Johanna Kauppinen ja Nukka 242 p.
3   Mari Mäkelä ja Venla 233 p.
  
Vuoden 2015 agility medi
1   Tea Huotari ja Mökö 316 p.
2   Tuulikki Laalo ja Timi 206 p.
3   Anna Pekkala ja Odi 181 p.

Vuoden 2015 agility maksi
1   Emilia Kainulainen ja Noki 199 p.
2   Alli Arppe ja Kardemumma 182 p.
3   Sanna Ristikartano ja Hevi 170 p.

Vuoden 2015 agility tulokas
1   Anna Pekkala ja Odi 181 p.
2   Eila Kuronen ja Nopsa 88 p.
3   Tiina Lampimäki ja Halti 72 p.

Vuoden 2015 tokokoira
1   Laura Kurimo ja Unna 27 p.
2   Mari Raulio ja Vauhti 23 p. (kisoista saatujen pisteiden yhteenlaskettu määrä 554p.)
3   Sini Vertainen ja Ässä 23 p. (kisoista saatujen pisteiden yhteenlaskettu määrä 548,5p.)

Vuoden 2015 rally-tokokoira
1   Katja Rahkola ja Elsa 21 p.
2   Jonna Pietilä ja Luna 20 p.
3   Claudia Ottka ja Flamma 16 p.

Vuoden rally-toko-ohjaaja Katja Rahkola ja pj. Sonja Pajalin

Kivikon kevätkausi alkoi 16.4. järjestetyllä möllitoko-kilpailulla,  jossa harjoiteltiin alokas- ja avoimen luokan liikkeitä.  Liikkeenohjaajina ja tuomareina toimivat Sanna Ristikartano ja Laura Kurimo. 

Tokoilua jatkettiin Kivikossa 23.-24.4. Riitta Jantunen-Korrin ja Pekka Korrin innostavassa koulutuksessa.