perjantai 22. heinäkuuta 2016

Ensikertalaisena kisatöissä rally-tokokisassa

Kuva: Ossi Koivu, ALO 2 ryhmän rataantutustuminen
Suomen kromfohrländer ry järjesti 16.7.2016 rally-tokokisat Hattulassa Parolan urheilukentällä. Kisatyöntekijät olivat länderistejä tai näiden sukulaisia eri puolilta eteläistä Suomea.  Mukana oli myös pari ensikertalaista Itä-Helsingin Agilityharrastajista: Heli ja Eila.
Kuvia löytyy Harri Nurmen, Ossi Koivun ja Eila Kurosen kuvakansioista.

Kisakirje ja alustava aikataulu oli lähetetty etukäteen myös kisatyöntekijöille ja se julkaistiin  yhdistyksen FB-sivuilla,  jotta kiinnostuneet osasivat tulla heitä kiinnostavan luokan aikana kisapaikalle. Ilmoittautumisia yhden tuomarin kisaan oli otettu täydet 60 sekä muutama varasijoille.  Päivän aikana nähtiin 59 virallista suoritusta sekä kahdeksan länderimestaruuskisan epävirallista starttia.  Ylemmissä luokissa MES ja VOI sekä AVO-luokassa selvittiin yhdellä rataantutustumisella. ALO luokkassa starttasi 28 koirakkoa ja luokka jaettiin kahtia.  Puolet ohjaajista tutustuivat rataan aluksi ja tekivät suorituksensa sen jälkeen ja sitten oli toisen ryhmän vuoro tutustua rataan ja tehdä kilpailusuorituksensa.  Tästä saatiin kisaajilta kiitosta.

Ilmoittautumispisteessä hommat sujuivat samaan tapaan kuin agilitykisoissa.  Poikkeuksena se, että kisakirjan väliin laitettavaan pieneen tarralappuseen kirjattiin kisaajan suoritusnumeron lisäksi myös luokka ja ALO-luokan rataantutustumisryhmä. Ilmopisteessä täytettiin kaikkiin kisakirjoihin valmiiksi myös päivämäärä, paikkakunta, kisajärjestäjän nimi sekä luokka, jossa koirakko kisasi.

Rally-tokossa virheetön suoritus on 100 pistettä ja jokaisesta virheestä saa miinusta. Tuomarinsihteerillä on rally-tokokisoissa enemmän kirjoitettavaa kuin agilitykisoissa ja tarkkana saa rivien kanssa olla. Sihteeri täyttää rally-tokon arvostelulomakkeen tuomarin sanelun mukaan. Sihteerin tehtävää olisi helpottanut, jos olisi tullut joskus aikaisemmin katsottua arvostelulomaketta. Tuomari sanoi esteen numeron, jolla tapahtui jotain virheellistä. Sen jälkeen hän sanoi esim. tvä 10 rintamasuunta ja ko. estenumeron kohdalle sarakkeeseen 10 kirjoitettiin tvä rintamasuunta.  Joskus saman esteen kohdalle voitiin kirjoittaa useampia virheitä.

Ylemmissä luokissa koira ja ohjaaja menivät ratasuorituksensa jälkeen käytösruutuun.  Parin arvostelulomake siirrettiin seuraavan koiran suorituksen ajaksi syrjään ja kun tämä seuraava koira oli tehnyt ratansa, otettiin käytösruudussa olleen koiran arvostelulomake esiin ja käytösruudun valvoja kertoi miten koira siellä käyttäytyi.  Sekin tieto kirjattiin lomakkeelle, jos käyttäytymisessä oli jotain puutteita.  Lopuksi tuomari sanoi koirakosta muutaman sanan, joka kirjattiin kommetteja kohtaan.
Tarkkana sai tuomarinsihteeri olla, mutta siitäkin selvittiin.

Kisojen toimistossa oli omat henkilönsä, jotka laskivat virhepisteet, mutta tämä puoli jäi tältä ensikertalaiselta kokematta.

Itä-Helsingin Agilityharrastajia osallistui myös kisoihin ja heistä sai olla ylpeitä. Kaikki saivat hyväksytyn tuloksen, raja on 70 pistettä. Kaksi osallistujaa saivat RTK1 koulutustunnuksen. Sellaisen saa, kun on kerännyt kolme hyväksyttyä tulosta ALO-luokasta.  RTK2 tunnuksen saa kolmella AVO-luokan hyväksytyllä tuloksella jne.

I-HAH järjestää Kivikossa toko-kokeen la 10.9. ja rally-tokokokeen su 11.9.  Tervetuloa kaikki kisaamaan ja jäsenet kisatöihin :) !

Loppusuoran juoksijoista kuvat on ottanut Suomen kromfohrländer ry / Ossi Koivu

Pirjo-Leena Kyrönaho &  appenzellinpaimenkoira ALPENHIRTS NEA, tulos 96
Heli Kuronen & jackrussellinterrieri LET'S ROCK ENTER SANDMAN, tulos 89
Mari Raulio & mudi TAKKUTUKAN VAUHTI, tulos 87  RTK1
Sari Sinikannel & labradorinnoutaja MOULDHILL'S PINK BUBBLE, tulos 76 RTK1
Eila K. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti